Partnerinvest investerar i Gemometrics AB

Gemometrics AB (fd Tlight AB) har tagit in totalt fem miljoner kronor i form av ägarkapital från Partnerinvest och privata investerare samt i form av lån från Norrlandsfonden och ALMI Företagspartner. Bolaget har utvecklat en produkt som revolutionerar processen för hur man identifierar ädelstenar.

Handeln med förfalskade stenar ökar och är ett stort problem för köparna. Att analysera ädelstenar har varit en lång och dyr process, men Luleå-bolaget Gemometrics har nu utvecklat en unik metod för att snabbare identifiera ädelstenar och bedöma dess äkthet.

Nu står Gemometrics redo för en global lansering av produkten. Kapitalet ska användas för att färdigpaketera och sälja produkten. I ryggen har de också Region Norrbotten, ESA BIC Sweden och EIT Raw Materials, som tillsammans gick in med drygt tre miljoner kronor 2016.

– Det känns fantastiskt. Nu väntar hårt arbete men tack vare våra partners kan vi börja rekrytera. Nu inleds försäljningen i Europa och därefter står resten av världen på tur, säger en nöjd Torbjörn Lindwall, vd för Gemometrics.

Gemometrics är med i inkubatorn ESA BIC Sweden, som drivs av ABI, Uppsala Innovation Centre och Innovatum.

Gemometrics har utvecklat en ny teknik och utrustning för att identifiera ädelstenar och mineraler. Utrustningen har fler användningsområden bland annat inom gruvindustrin. Tekniken användas där för att lokalisera och mäta in farliga områden i gruvor och stenbrott.